VANILKOVÉ PUSINKY

4 bielky
2 hrnčeky trstinového cukru (alebo bieleho cukru)
1 ČL mletej vanilky (alebo zrniečka z vanilkového lusku)

Predtým, ako začneme sušiť pusinky, treba myslieť na to, že v bielkach sa nesmie nachádzať žiadne žltko. Misa, v ktorej budeme bielka šľahať musí byť dokonale čistá a suchá. Pri tomto recepte odporúčam použiť kuchynský robot alebo ručný šľahač. Je lepšie raz vidieť a preto odporúčam pozrieť napríklad toto video.

Cukor vysypeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Zahrejeme ho v rúre, pokým sa kraje cukru nezačnú roztápať a meniť na karamel.

200 stupňov / cca 10 minút

Bielky izbovej teploty mixérom vyšľaháme do tuhého snehu. Najprv šľaháme na nižšom stupni a keď sneh zbelie, zvýšime na najvyšší stupeň. Horúci cukor presypeme do misky a po lyžičkách zašľaháme do snehu. Sneh šľaháme, kým sa v ňom všetok cukor neroztopí. Vyskúšame to tak, že medzi dvomi bruškami prstov rozotrieme kúsok snehu. Sneh je dobrý vtedy, ak medzi prstami necítime žiadne kryštály cukru. Trvá to cca 10 – 15 minút. Ovoniame vanilkou a cukrárske vrecko naplníme snehom. Tvary striekame na plech s papierom na pečenie cukrárskou špičkou podľa ľubovôle. Dáme do rúry.

100 stupňov / 60 minút

Tip: V tomto recepte všeobecne platí pomer váhy bielok k cukru, 1:2.