SLANÝ KARAMEL, ORIEŠKOVÝ KARAMEL

| základ |
1 hrnček bieleho kryštálového cukru
8 lyžíc vody
120 ml sladkej smotany

soľ
lieskové orechy

Vodu s cukrom dáme do hrnca a položíme na oheň. Necháme variť na miernom ohni, až kým zmes nezhnedne. Je dôležité zmes nemiešať, stále ju kontrolovať a čakať.  Trvá to cca 10 – 15 minút. Medzitým zahrejeme sladkú smotanu, pod bod varu. Keď je karamel hotový, odstavíme ho z ohňa a prilejeme horúcu smotanu. V tomto momente treba rýchlo miešať celú zmes (najlepšie metličkou na šľahanie), aby sa suroviny dokonale prepojili. Vznikne vám bublavá zmes, ktorá miešaním všetky bubliny stlačí. Treba si dávať pozor na horúcu paru a na oči. Na slaný karamel prisypeme do karamelu lyžičku soli, na orieškový karamel primiešame do karamelu nasekané oriešky. Skladujeme v chladničke.