PARIS-BREST (s falošným krémom)

| odpalované cesto |
100 ml vody
100 ml mlieka
80 gramov masla
štipka soli
mletá vanilka
1 PL trstinového cukru
125 gramov hladkej múky
4 vajíčka + 1 vajíčko na potretie
plátky mandlí na posypanie

| orechovo-karamelový krém |
hrsť mandlí
hrsť lieskových orechov
100 gramov kryštálového cukru
3 PL vody

600 gramov šľahačky na šľahanie KUNÍN 40%
2 PL práškového cukru

V hrnci necháme zovrieť vodu, mlieko, maslo, soľ, vanilku a cukor. Naraz prisypeme múku a poriadne miešame vareškou. Cesto musí byť celistvé, na dne hrnca sa musí vytvoriť biely povlak a ak cesto ovoniame, nemalo by cítiť po múke. Trvá to cca 5 minút. Keď máme cesto správne odpálené, presunieme ho do mixéru a miešame do mierneho schladnutia. Postupne zapracujeme vajíčka. Ak nemáme mixér, miešame ručne vareškou. Miešame, kým nie je cesto lesklé, celistvé a hladké. Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
Na papieri na pečenie si naznačíme kruh o priemere 20 cm. Cesto presunieme do cukrárskeho vrecka s hrubou hladkou špičkou. Tesne vedľa seba nakreslíme cestom dva kruhy. Tretí kruh nakreslíme na stred prvých dvoch kruhov. Vzniknú nám dve poschodia. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a poriadne posypeme mandľami. Pečieme.

180 stupňov / 45 minút

Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení necháme koláč vychladnúť v pootvorenej rúre.

Kým korpus chladne, pripravíme krém. Orechy na sucho opražíme na panvici. Vysypeme ich na papier na pečenie. Z kryštálového cukru a z vody spravíme karamel, ktorým orechy zalejeme.Po vychladnutí nalámeme orechový karamel do mixéru a zmixujeme na jemno.
Hotový a vychladnutý korpus prerežeme na dva kusy. Spodnú časť položíme na servírovací tanier či podnos. Šľahačku s cukrom vyšľaháme do tuha a do posledného záberu pridáme rozdrvený orechový karamel. Hotovú šľahačku presunieme do cukrárskeho vrecka a naplníme ňou korpus. Na krém položíme vrchnú časť korpusu. Pred podávaním dáme koláč zachladiť do chladničky. Môžeme ho posypať práškovým cukrom.