NAHÁ ORECHOVO-ŠKORICOVÁ TORTA S FIGAMI A S KARAMELOM

| cesto |
4 vajíčka
0,5 hrnčeka kryštálového cukru
0,5 hrnčeka polohrubej múky
0,5 hrnčeka vlašských orechov
1 ČL mletej škorice
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL oleja
1 ČL teplej vody

| krém |
2 vaničky mascarpone (2 x 250 g, použila som bezlaktózové)
2 biele smotanové jogurty (2 x 150 g, použila som bezlaktózové)
0,5 ČL mletej vanilky
1 PL práškového cukru

| karamel |
0,5 hrnčeka kryštálového cukru
4 PL vody
0,25 hrnčeka smotany na šľahanie

figy

*okrúhla forma na pečenie s priemerom 20 cm

Postup na karamel nájdete tu.

Pokračujeme korpusom na tortu. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme do ľahkej peny a pridáme do nej cukor. Šľaháme do úplného stuhnutia. Žĺtka zmiešame s olejom, vodou a jemne vmiešame do snehu. Orechy zomelieme, zmiešame s múkou, s kypriacim práškom, so škoricou a opatrne zamiešame do cesta. Spodnú časť formy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a boky necháme suché. Nemastíme ich! Cesto nalejeme do formy, zahladíme a pečieme.

160 stupňov / 45 minút

Korpus sledujeme a kontrolujeme špajdľou. Po upečení ho necháme vychladnúť. Prerežeme na tri rovnaké časti. Ja používam pílku na tortu, no môžete to vyskúšať so zúbkovaným nožom.

Suroviny na krém vyšľaháme. Tortu skladáme nasledovne: korpus natrieme karamelom a naň nanesieme vrstvu krému. Opakujeme. Na posledné poschodie nanesieme krém cukrárskou hladkou špičkou a dozdobíme figami.