MORAVSKÉ KOLÁČE

| kvások |
0,5 hrnčeka mlieka
7 g sušené droždie (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)
1 PL kryštálového cukru

| cesto |
kvások
1,5 hrnčeka hladkej múky
0,5 hrnčeka kryštálového cukru
1 vajíčko
1/4 kocky masla (cca 80 gramov)
1 ČL soli

| plnka |
1 vanička hrudkového tvarohu (250 gramov)
2 žĺtka
3 PL práškového cukru
citrónová kôra
slivkový džem

vajíčko na potretie

| posýpka |
1/4 kocky masla (cca 80 gramov)
0,5 hrnčeka krupice
0,5 hrnčeka práškového cukru

Pripravíme kvások. Droždie a cukor zalejeme vlažným mliekom. Premiešame. Počkáme cca 15 minút, kým kvások vybehne. Do misky dáme všetky suroviny na cesto, prilejeme kvások a miesime. Cesto by sa nemalo lepiť na misku, malo by byť kompaktné a jemné. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a cesto necháme cca 1 hodinu zrieť. Vyzreté cesto premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme kruhy, ktoré opäť necháme aspoň 30 minút podkysnúť. Medzitým pripravíme plnku. V menšej miske zmiešame všetky suroviny. Všetky kruhy v strede prstami stlačíme, aby sa do nich zmestilo viac plnky. Okraje kruhov potrieme vyšľahaným vajíčkom a naplníme tvarohovou plnkou. Do stredu vložíme lyžičku slivkového džemu. Všetky suroviny na posýpku rukami spracujeme a posypeme ňou koláče. Pečieme.

170 stupňov / 25 minút