LASKONKY S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMOM A S BRUSNICOVÝM ŽELÉ

| laskonky |
180 g bielok (cca z 5 vajíčok)
320 g kryštálový cukor
100 g práškový cukor
180 g mleté orechy (použila som zmes mandlí a vlašských orechov)

* recept na laskonky je z Kuchyne Lidla

| čokoládový krém |
250 g maslo
2 PL práškový cukor
2 ČL kakao
60 g 33% smotana
60 g mliečna čokoláda

| brusnicové želé |
300 g brusnice
3 plátky želatiny
2 PL kryštálový cukor
1 PL citrónová šťava
lyofilizované jahody

* 16 kusov laskoniek

Bielka s kryštálovým cukrom dáme do nádoby, v ktorej budeme šľahať sneh. Nádobu položíme nad vodný kúpeľ a zľahka miešame, kým sa cukor nerozpustí a hmota nie je teplá. Misu preložíme do mixéra a šľaháme do stuhnutia. Nakoniec postupne zašľaháme práškový cukor a mleté orechy. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky nakreslíme na plech (vystlaný papierom na pečenie) plné kruhy. Laskonky sušíme na dve etapy, medzi ktorými rúru na chvíľu otvoríme.

120 stupňov / 15 minút
100 stupňov / cca 30 minút

Laskonky sú hotové vtedy, keď sa dajú ľahko odlepiť z papiera. Správna laskonka má byť zvonku chrumkavá a z vnútra mäkká.

Smotanu zohrejeme pod bod varu a čokoládu ňou zalejeme. Premiešame a ganache necháme v chladničke stuhnúť.

Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme 10 minút napučať. Brusnice rozvaríme, zmixujeme a prepasírujeme. Pridáme cukor a citrónovú šťavu. Želatínu zlejeme, vyžmýkame a pridáme do ešte teplej brusnicovej šťavy. Poriadne premiešame, aby sme v nej nemali žiadne kusy želatíny. Ak nám medzičasom šťava schladla, prihrejeme ju. Formu, do ktorej vylejeme želé, vystelieme potravinovou fóliou. Ja som použila formu na okrúhly koláč. Želé zasypeme pomrvenými lyofilizovanými jahodami a odložíme do mrazničky.

Na krém vyšľaháme celé maslo s práškovým cukrom a s kakaom. Pár krát maslo po stenách misy zotrieme stierkou. Keď je maslo poriadne našľahané, pridáme čokoládovú ganache. Šľaháme, až kým nemáme jemný, hladký a nadýchaný krém.

Želé vyberieme z chladničky a za pomoci formičky z neho vykrajujeme kruhy.

Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a natrieme ho na spodnú časť laskonky. Na vrstvu krému položíme kruh z brusnicového želé a zlepíme druhou časťou laskonky.

Skladujeme v chladničke.

No next project