JAHODOVÉ GALETKY

| cesto |
1 hrnček hladkej múky
4 PL krupice
1 PL hnedého cukru
štipka soli
3 PL kyslej smotany
125 gramov masla (jedno malé balenie)

| plnka |
1 kg jahôd
1 PL škrobu
2 PL hnedého cukru

1 vajíčko na potretie

* 8 – 10 kusov

Všetky suroviny na cesto dáme do misky a rukami vypracujeme kompaktné cesto. Vložíme do potravinárskej fólie a necháme cca 30 minút odležať v chladničke. Medzitým očistíme a nakrájame jahody. Posypeme ich škrobom s cukrom a dáme bokom. Cesto rozdelíme na 8 – 10 kusov, vytvarujeme z nich guličky. Každú jednu guličku vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 10 cm. Do stredu uložíme jahodovú zmes, kraje prehneme a potrieme premiešaným vajíčkom. Pečieme.

200 stupňov / 20 minút

Tip: Z rovnakej dávky cesta môžeme upiecť jednu veľkú galetku, ktorú po upečení krájame na trojuholníky. Ak nemáme jahody, môžeme použiť maliny, čučoriedky, černice či hrušky.