DATLOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

1 hrnček datlí
2 hrnčeky vody
0,5 hrnčeka rastlinného oleja
3 vajíčka
0,5 hrnčeka trstinového cukru
1 hrnček hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
3 PL whiskey

*štvorcová forma na pečenie 20 cm x 20 cm

Datle vo vode uvaríme do mäkka. Trvá to cca 15 minút. Vodu scedíme. Prilejeme olej a zmixujeme na kašu. Vajíčka rozbijeme a žĺtka oddelíme od bielok. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bielej peny, prilejeme datlovú zmes a premiešame. Do cesta prisypeme múku, kypriaci prášok a prilejeme whiskey. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta zapracujeme. Cesto vylejeme do formy na pečenie a pečieme.

170 stupňov / 30 minút

Kým sa koláč pečie, pripravíme si karamel podľa tohto postupu. Na túto veľkosť koláča, postačí polovičná dávka karamelu. Vychladnutý koláč ním potrieme a podávame.