CITRÓNOVÝ KOLÁČ S OLIVOVÝM OLEJOM

| koláč |
5 vajíčok
3/4 šálky olivového oleja
1 citrón
1 hrnček bieleho kryštálového cukru
1 hrnček bielej polohrubej múky
1 ČL soľ

| bielkový pena |
2 bielka
3/4 hrnčeka bieleho kryštálového cukru

*okrúhla forma na pečenie s priemerom 25 cm

Vajíčka rozbijeme a žĺtka oddelíme od bielkov. Žĺtka s cukrom poriadne vyšľaháme do peny, prilejeme olivový olej a šťavu z citróna. Prisypeme múku a kôru z citróna. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta jemne zapracujeme. Cesto vylejeme do formy na pečenie. Z lyžici cukru a lyžičky soli spravíme posýpku, ktorou koláč pred pečením posypeme. Pečieme.

180 stupňov / 35 minút

Pripravíme meringue. Hrniec naplníme cca do štvrtiny vodou a necháme ju zovrieť. Do nádoby, v ktorej budeme šľahať sneh dáme bielka a cukor. Premiešame a položíme na hrniec. Nádoba sa nesmie dotýkať hladiny vody. Zmes miešame ručne metličkou cca 5 minút, kým nedosiahne teplotu 71 stupňov. Nádobu vrátime pod rameno robota a zmes vyšľaháme do tuhej peny. Trvá to cca 5 minút. Sneh musí byť studený a pevný. Meringue nastriekame na koláč cukrárskym vreckom a opálime flambovacou pištoľou.